Great Security hjälpte Essity minska stopptiden med höghastighetskameror

Med hjälp av ett nytt kamerasystem från Great Security ökade Essity sin produktion. Vår egenutvecklade lösning, med avancerade höghastighetskameror och egna mjukvarumoduler, ökar kontrollen över tillverkningen och ger färre driftstopp. Idag har Great installerat systemet i bland annat Sverige, Tyskland, Slovakien, Polen, USA, Ryssland och Nederländerna.

Under ett produktuppgraderingsprojekt i Hoogezand fick vi support från en svensk kollega, som hade använt den här utrustningen i andra fabriker. Great Security fick chansen att demonstrera kamerasystemet och på så vis kunde vi övertyga ledningen om att investera i den här lösningen till alla linjer som var involverade i projektet, säger Ekke van Berkum, teknisk ingenjör på Essity i Nederländerna.

Systemet med speciellt framtagna höghastighetskameror och mjukvarumoduler för processövervakning är en helt egen produkt från Great Security. Genom att koppla upp kamerorna genom en vpn-lösning går det att serva och övervaka systemet från vilket land som helst, vilket passar perfekt för större företag med tillverkning i flera olika länder.

Vi levererar inte bara kameralösningen, utan utvecklar hela tiden produkten tillsammans med kunden. Efter leverans utbildar vi personalen i hur kamerasystemet fungerar och sedan sköter vi service via fjärrsupport, där vi kan analysera kamerorna i realtid, säger Daniel Svensson, ansvarig för Great Security Vision.

Vid fel i produktionen kortar höghastighetskamerorna felsökningen avsevärt och sparar tid från upptäckt till åtgärd. De ger också Essity möjligheten att övervaka att samma problem inte återkommer snart igen. När stopptiderna har kortats arbetar man istället mer proaktivt och förebygger framtida driftstopp.

Många av felen i produktionen går inte att upptäcka med blotta ögat. Kamerorna hjälper till att analysera var i processen felet ligger och framför allt varför. Det ger en tidseffektiv felsökning och en spårbarhet – där man kan sätta in rätt resurser för att tillrättavisa felet direkt. I slutändan är det en bra investering som minimerar driftstoppen i produktionen, berättar Daniel Svensson.

De största skillnaderna mot tidigare kameror är prestandan, bildhastigheten och bildkvaliteten. För att uppnå allt detta har Great Security utvecklat ett flertal mjukvarumoduler för att styra kamerorna. Genom en vpn-lösning har man möjlighet att hela tiden uppdatera, serva och utveckla systemet vidare.

Processkamerorna har hjälpt oss att lösa många problem, speciellt när vi bygger om en linje för andra produkter eller kör igång nya förpackningsmaskiner. Vi får fram fakta, som vi kan använda mot leverantören för att visa att de inte levererat enligt våra förväntningar. Även i det dagliga felsökningsarbetet visar systemet vad vi behöver veta för att lösa problemet på bästa sätt, säger Ekke van Berkum.

Nu testar Great Security nya och mer högpresterande lampor för industriellt bruk. Det blir på sikt ytterligare ett bra komplement till höghastighetskamerorna, som kräver robust, dammskyddad och bra belysning för att ge ett fullgott resultat. Med en bra kombination av belysning och kameror blir bildupptagningen ännu mer detaljrik.

Om Essity
Essity är ett globalt hygien- och hälsovårdsföretag, med försäljning i cirka 150 länder. Företaget tillverkar bland annat mjukpapper, mensskydd, barnblöjor och produkter inom inkontinensvård, kompressionsterapi, ortopedi och sårvård. I portföljen finns ledande varumärken som TENA, Libresse, Libero, Tork, Leukoplast, Tempo, Lotus, Nosotras, Saba, Vinda och Zewa. Företaget har cirka 48 000 anställda och en nettoomsättning på 109 miljarder kronor (2017). Huvudkontoret ligger i Stockholm och företaget är börsnoterat på Nasdaq Stockholm. Fram till 2017 var Essity en del av
skogsindustriföretaget SCA. Läs me rom Essity på www.essity.com