Great uppmärksammar brandsäkerheten på Brandvarnarens dag

Varje år sedan 1999 har Brandvarnarens dag uppmärksammats den 1 december. En dag som uppmanar till att testa sin brandsäkerhet i hemmet. Men det finns även stora vinster att uppmärksamma brandsäkerheten för företag och fastighetsägare.

Statistik från MSB visar att brandincidenter kostar samhället ca 6 miljarder kronor varje år. De flesta bränder sker under december månad och många kan förebyggas med rätt brandsäkerhet. Visste du exempelvis att brandvarnare och rökdetektorer ofta bara har en livslängd på 5 år? Hur länge har dina brandvarnare eller rökdetektorer suttit i taket på ditt kontor eller fastighet?

Vi ställde några frågor till Jörgen Carlsson som är behörig ingenjör inom brandlarm på GREAT och berättar om vilka krav som gäller för fastigheter.

Många vet inte om att det finns kravställningar för fastigheten gällande brandsäkerhet. Ofta är det Räddningstjänsten eller försäkringsbolag som ställer kraven. Bostadsverkets byggregler (BBR) är också kravställande.

Det beror även på vilken typ av verksamhet som bedrivs i fastigheten vilken säkerhet man behöver. Har man exempelvis en samlingslokal som rymmer över 150 personer så behöver man installera ett utrymningslarm. Dessutom ökar kraven på utrymningsvägar och låsbeslagning. Är man osäker på vilka kravställningar som finns på sin fastighet eller arbetsplats så bör man kontakta räddningstjänsten eller sitt försäkringsbolag. De hjälper till att ta fram vad som gäller för just din fastighet.

Vad kan man göra för att skapa bra rutiner för brandskyddsarbetet på arbetsplatsen eller som fastighetsägare?

Varje företag ska minst ha en brandskyddsansvarig för att säkerställa att brandskyddsronder genomförs varje år. Under en skyddsrond kollar man att brandsläckare och brandlarm fungerar samt att inga utrymningsvägar är blockerade. Varför inte ha skyddsronden varje år den 1 december på Brandvarnarens dag? Som fastighetsägare rekommenderar vi att alltid anlita ett säkerhetsföretag som har en behörighet och certifiering inom brandlarm.

Om man vill utbilda sig vidare i brandsäkerhet, hur gör man då?

Mitt tips är att kolla med din lokala räddningstjänst eller ditt försäkringsbolag som ofta erbjuder utbildningar och kurser inom brandsäkerhet

Har ni några frågor gällande brandsäkerhet? Kontakta mig!

Jörgen Carlsson
Ansvarig brandlarm/säljare
Tel: +46 (0)10-333 32 23