Rickard Dahlroth är Greats nya ekonomichef

Ett par veckor in på det nya året sätter vi oss ner och tar tempen på Rickard Dahlroth, som klev in som ny ekonomichef på Great Security i höstas. Efter tre månader börjar han bli varm i kläderna, inte minst eftersom vi befinner oss i bokslutsperioden. Vi pratar om ekonomi, utmaningar och företagskultur, men även om segling och familjeliv.

Nu är det verkligen prime season för oss ekonomer. Jag har alltid tyckt att det är spännande med siffror och som ekonom får man jobba mycket med människor. Man blir spindeln i nätet, vad som är händer på ett företag så ger det avtryck i ekonomiska siffror. Det tycker jag är spännande, säger Rickard.

Rickard Dahlroth Great Security

Karriären inom ekonomi startade redan på gymnasiet i Karlskrona, då han fick hjälpa till med bokföringen i pappans företag. Intresset för företagande har alltid funnits där, så när han började på Universitetet i Lund blev det en magisterexamen i ekonomi. Första jobbet var som revisorassistent på Arthur Andersen (Deloitte), men Rickard gick snart vidare till att jobba med företagsförvärv inom samma bolag. Efter drygt fyra år gick han vidare till Price Waterhouse Cooper (PwC).

Siffrorna berättar en story, vad som går bra och vad som går mindre bra. Var utmaningarna ligger. När jag arbetade på PwC var det mycket med förvärv, riskkapitalbolag och att analysera bolag under väldigt kort tid. Det är bra att förstå siffrorna om man ska förstå ett företag och kunna hjälpa det framåt, säger Rickard.

Senast kommer han från Axis Communications, där han varit i nästan femton år och haft många olika roller, bland annat som business controller, koncernredovisningschef och treasuryansvarig. Förvärv och integration var två andra viktiga uppgifter. Det var på Axis som Rickard tog steget in i säkerhetsbranschen.

Säkerhetsbranschen har alltid appellerat till mig; de mänskliga behoven av att känna trygghet. Det är en bransch som alltid kommer att finnas, eftersom människors behov av trygghet hela tiden ökar. Vi upplever att världen blir tuffare och tuffare, och säkerhetsbranschen levererar en trygghetskänsla. Behovet växer hela tiden i och med att samhället hela tiden vill ha mer, säger Rickard.

På Axis lärde han sig att bygga upp en ekonomifunktion från 600 miljoner till att istället hantera 10 miljarder. Det kräver fler specialistfunktioner, olika ekonomisystem och verktyg för att förenkla arbetet. Det måste finnas en helhetsbild på ekonomiavdelningen, med flera olika roller, och tydliga direktiv vad som förväntas av de olika funktionerna.

Ett mindre bolag har mindre behov och ett större bolag har större behov, men samtidigt vill man inte ha ”more of the same” utan snarare effektivisera och specialisera sig. Jag har gjort den resa som Great vill göra. Dessutom har jag jobbat mycket med förvärv och har även erfarenhet av att ha blivit förvärvad, i och med Canons köp av Axis 2015. Det är två sidor av samma mynt, som jag tar med mig, säger Rickard.

Han lyfter fram att styrkorna hos Great Security är andan, tanken och viljan. Det är tydligt vad man vill göra; det finns ett tydligt mål och en tydlig vision. Man har även en tydlig bild av hur man ska approchera marknaden, hur man ska växa och på vilket sätt.

Utmaningen för bolaget är att marknaden är under konsolidering. På ekonomisidan ser jag förbättringspotential på systemsidan. Vi måste skaffa oss ändamålsenliga verktyg, eftersom komplexiteten ökar i takt med att man blir större. Våra verktyg måste klara av den tillväxt vi vill ha i bolaget, säger Rickard.

Under 2019 kommer ekonomiavdelningen bland annat att implementera ett nytt koncernredovisningssystem, som inte behövts tidigare, men som nu blivit ett lagstadgat krav. Dessutom kräver verksamheten ett affärsanalyssystem, som också behöver implementeras under året. När vi pratar om framtiden glider vi raskt över till privata planer.

Om några veckor ska jag segla runt Mallorca med en 46-fots katamaran. Det är min hägring på privatsidan. Vi är ett gäng som träffas och seglar en vecka om året, någonstans i världen. Spännande! Det blir en massa säljare och jag som är ekonom, säger Rickard.

Intresset för segling, hav och skärgårdsliv kommer direkt från uppväxten i Blekinge. Idag är det västkusten som är favoriten, eller Medelhavet om Rickard får lyfta blicken lite och titta ut i världen. Det fantastiska och klara vattnet i Kroatien nämns.

Förutom segelturen har jag inte så mycket planerat. Vi har precis flyttat in mitt i smeten i Malmö från Ljunghusen i Skanör-Falsterbo, och sånt tar alltid lite tid. Det är en stor omställning att flytta från ett klassiskt sommarvillaområde till mitt i stan, men jag tror att det blir skitbra, avslutar Rickard.

Vi vill fråga mer om den kommande lågkonjunkturen, företagsekonomi och den enorma kollektionen av Sagan om Ringen-gubbar som han har hemma, men Rickard duckar frågorna och det börjar bli dags att runda av samtalet. För den här gången.