Träffa Greats nya försäljningschef

Som en tornado på en campingplats

Vi sätter oss ner och pratar med Ingemar Johannesson, som firade sin tremånadersdag som försäljningschef på Great Security i tisdags. Han berättar att han är född och uppvuxen i den skånska myllan och trots att han rört sig runt i landet genom åren har han alltid återvänt hem till Skåne. Vi pratar även om försäljning, entreprenörskap och kundnytta.

Idag bor Ingemar med sin fru Katarina, som är egen företagare, och barnen Elliott (13 år) och Philippa (7 år) i Höör. Det finns även två utflugna barn från ett tidigare förhållande. Ingemar beskriver sitt liv som det klassiska svenssonlivet med villa, volvo och två vovvar – en svart och en vit bichon havanaiser.

På fritiden försöker jag styrketräna och köra cardio. Det är ett skönt flow när du är inne i det, men man tappar fort när man tappar greppet. Jag är tyvärr inte lika bra på att ta hand om mig själv som jag tycker det är roligt att jobba. Men på lördag blir det traditionell gåsmiddag med goda vänner och nästa helg blir det en frufri miniherrklubb på fredagen och mysig heldag med barnen på lördagen. Kvalitetstid, säger Ingemar.

Han berättar att boken Kundstrategier av Neil Rackham alltid ligger på sängbordet hemma. Den har beskrivits som en säljbiblarnas säljbibel.

Repetition är kunskapens moder, förklarar Ingemar.

I grunden är han ekonom, men har jobbat med försäljning inom säkerhetsbranschen i snart tjugofem år. Jobbtitlarna har varierat från säljare, teamchef, kontorschef och säljcoach till säljledare och försäljningschef, men det har alltid handlat om försäljning, affärsutveckling och kundrelationer. Han kom in i säkerhetsbranschen 1995, när han läste en Diplomerad säljutbildning vid IHM Business School i Malmö och blev headhuntad av Automatic Alarm. De sökte efter en kvalificerad säljare och Ingemar passade in perfekt på beskrivningen.

Jag har alltid gillat kundrelationer, att hitta win-win i ett partnerskap, där båda känner sig som vinnare. Många av mina kunder har nog upplevt mig som en rådgivande säljare, inte den som säljer en gång och aldrig mer, utan partnerskap. Det har varit mitt signum, säger Ingemar.

Hans mål inom Great Security är att öka säljet på nationell nivå och koppla ihop försäljningen mellan olika affärsområden och segment ännu mer. Ingemar menar att det sker mycket bra lokala, regionala och nationella affärer, men nu när Great Security finns i hela Sverige behövs det en försäljningschef som backar tillbaka och lyfter blicken för att se helheten.

Det jag gillar med Great Security är att det finns entreprenörer i varenda hörn och de är duktiga på att göra affärer. Alla i företaget säljer. Jag ska försöka få organisationen att lyfta blicken och våga snegla mer på nationella kunder. Vi gör jättemycket bra affärer lokalt, varje dag, men vissa kunder vi jobbar med lokalt kanske finns i hela Sverige. Det är så jag jobbat tidigare i livet, att hitta de där kunderna och affärsutveckla dem över tid, säger Ingemar.

Han pratar mycket om styrkan i att Great Security är ett entreprenörsdrivet företag och att det öppnar upp många möjligheter. När vi pratat försäljning återkommer han ofta till kundnyttan. Det är viktigt att vi förstår att Great Security inte säljer produkter eller tjänster, utan nyttan. Vad vinner, slipper eller undviker kunden med vår lösning? Genom hela vårt samtal lyser det igen att Ingemar älskar sitt jobb.

Jag trivs som en tornardo på en campingplats! Det här är ett otroligt roligt bolag att jobba med och just entreprenörsandan är en otrolig kraft. Det är högt och lågt varje dag, avslutar Ingemar.